Waar moet je rekening mee houden als je gevaarlijk afval produceert?

In Nederland zijn veel bedrijven te vinden, waarvan enkele bedrijven gevaarlijk afval produceren. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan asbest of chemisch afval. Gevaarlijk afval heet niet voor niets gevaarlijk afval, want het is gevaarlijk voor mens, dier en het milieu. Als jouw bedrijf ook gevaarlijk afval produceert, dan is het belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden. Gelukkig vind je daar meer informatie over in dit artikel. 

Gevaarlijk afval moet goed opgeslagen worden

Een van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden als je gevaarlijk afval produceert, is dat het belangrijk is om gevaarlijk afval altijd op de juiste manier op te slaan. Gevaarlijk afval kan schadelijk zijn voor mensen, maar ook is het mogelijk dat er een constante dreiging is. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan ontploffings- of brandgevaar. Het is dan ook belangrijk dat het afval afgesloten wordt voor de wereld en dat niet zomaar iemand bij het afval kan komen. 

Het is belangrijk om een contract af te sluiten met een afvalverwerker

Zoals je inmiddels wel begrijpt, maar al zal weten, is gevaarlijk afval gevaarlijk en mag het niet al te lang opgeslagen worden. Het is dus belangrijk dat het afval afgevoerd wordt door een afvalverwerker, maar wie kan dit afval verwerken? Er zijn maar weinig afvalverwerkers in Nederland die ook gevaarlijk afval verwerken. Dat heeft ermee te maken dat een afvalverwerker niet graag de risico’s van jouw bedrijf overneemt. Toch zijn er enkele bedrijven die dit wel graag willen doen. Zo kun je bijvoorbeeld gevaarlijk afval laten ophalen door Renewi

Gevaarlijk afval recyclen of verwerken is duur

Wanneer je gevaarlijk afval produceert en dit wilt laten verwerken, dan is het belangrijk om te weten dat het verwerken en/of recyclen van gevaarlijk afval erg duur is. Dat heeft er dan ook mee te maken dat zulk afval op een andere manier verwerkt moet worden dan andere soorten afval. Wat je precies zult betalen voor het verwerken en/of recyclen van het afval verschilt natuurlijk ook per afvalverwerker. Als je wilt weten hoeveel je ongeveer kwijt bent, dan is het aan te raden om eens de website van een afvalverwerker bezoeken. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om eens telefonisch contact op te nemen met een afvalverwerker.