Na of voor het sporten in de sauna?

Gezien de gelijkaardige effecten van sport en sauna op lichaam, geest en ziel, is het logisch om de twee te combineren, nietwaar? Een sauna kopen als sporter is dus een goed idee. Volgens deskundigen heeft dit alleen zin als sport en sauna op de juiste manier worden gecombineerd. Maar wat is goed, wat is fout?

Sauna na sport

Een bezoek aan de Spapro na het sporten brengt je ontspanning: de spieren die tijdens het sporten gespannen zijn, worden los en zacht en kunnen herstellen van de inspanning van de sport. Het is bewezen dat dit spierpijn voorkomt. Microblessures aan de spieren, die bij het sporten vaak voorkomen, genezen sneller dankzij de betere bloedcirculatie door de saunawarmte. Omdat zowel sport als sauna het immuunsysteem versterken, kun je ook verkoudheid voorkomen.

Maar: je moet niet onmiddellijk na het sporten naar de sauna gaan! Een pauze van een goed half uur brengt je polsslag omlaag en ontlast je hart en bloedsomloop. Onder de douche ontdoe je je ook van de vettige film die zich tijdens het zweten op je huid heeft gevormd. Een droge huid zweet beter dan een vette huid.

Sauna na het sporten – belangrijke regels

Een bezoek aan de sauna is belastend voor je lichaam. Als je voor de sauna hebt gesport, moet je oppassen dat je je lichaam bij een volgend saunabezoek niet overbelast. Hard trainen is stressvol voor het lichaam, wat leidt tot een toename van de afgifte van het stresshormoon cortisol.

Het gevolg: het immuunsysteem wordt gedurende korte tijd verzwakt en het risico op infecties neemt toe. Sportwetenschappers zouden deze periode van verhoogd infectierisico het “open venster”-fenomeen noemen. De sauna zou dit fenomeen versterken omdat het al “open venster” nog langer open zou staan.

Als je twijfelt of je lichaam de belasting van een sauna na het sporten aankan, kun je het beste je arts om advies vragen.

Sport na sauna

Sauna’s voor het sporten worden over het algemeen afgeraden. De redenen zijn dat de hitte van de sauna het lichaam even zwaar belast als een training en dat het zweten leidt tot een merkbaar verlies van vocht, wat de werking van de spieren nadelig beïnvloedt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat lichaam, geest en ziel na een saunabezoek zijn ingesteld op ontspanning en niet op sportieve activiteit.

Wat betekent dit voor de vraag die aan het begin van dit artikel werd gesteld, wat beter is: sauna na sport of sport na sauna? Het enige antwoord is: eerst sport, dan sauna!